Fate un filmacciu nant'à a Corsica

U Palatinu
Venari u 30 di Sittembre 2011

[Ignorer]
Peccatu, chì incù un sughjettu simile, averianu pussutu fà un bon filmu nant'à un sughjettu simile. Sò caduti in a caricatura mi pare, allora chì, nant'à un tale tema, averianu pussutu fà un bon filmu. Hè assai inghjustu quantunque.
Di sicuru ch'elli ci sò Corsi ch'ùn campanu ch'e di suvvenzione è d'arrubecciu, ma ùn hè micca à l'altri di dìccila. In fatti, eiu, mi pare di paragunà à stu stalvatoghju di Cyrano de Bergerac scrittu da Edmond Rostand, duve u so persunaghju spiega chì ellu, hà u dirittu di scherzàssi di u so nasu à ellu, ma chì s'e l'altri u facenu, ùn hè micca listessu. Mi pare chì hè cusì è hè u mio sintimu.
Tuttu què per dì chì hè un disguastu tamantu s'e stu filmu chì averia pussutu esse cusì prumettore hè cadutu in a caricatura, è pichja sempre nant'à i Corsi, chì dighjà, anu u so contu.
Cio chì hè veramente un peccatu, hè chì incù tutti i scrittori corsi briglianti ch'e avemu, ùn ci n'era statu nisun chì interessessi sti signori di u sinemà, chì si ritrovanu à fà n'importa cosa, à partessi da u mumentu duve u scrittu pò sembrà "fà vende", è tantu peghju s'elli inghjurieghjanu un populu sannu.

Peccatu.
 U Palatinu

[Ignorer]
Peccatu cum'o dicu, chì pensu quantunque chì averianu pussutu fà un bon filmu.
In più di què, è a dicu francu, nanzu di sente parlà di què, u trovava ancu simpaticu, Christophe Malavoy.
È Eric Fraticelli (Pidò). Cosa seria andatu à fà in stu scumbugliu ? Di sicuru, avia dighjà participatu à assai filmi vergugnosi nant'à a Corsica (ùn facciu mancu a lista, chì pensu chì a cuniscite), ma unu di più hè sempre unu di più. Cosa ci vole fà, stu quantunque brigliante umoristu corsu, à ghjucà in sti filmi chì disprezzanu sempre a Corsica ?
È l'esempii ùn sò esaustivi...
 U Palatinu

[Ignorer]
È quandu pensu à a produzzione litteraria corsa assai più brigliante, chì veramente meriteria d'esse assai più cunisciuta, assai più letta dinù.

È quandu pensu à tutti i testi, tutte e storie ch'aghju scrittu, in lingua corsa o francesa, fizzione, è ch'ùn interessanu à nimu, ne per fà filmi, ne mancu per publicàlle, è quandu vecu tutte e cunnerie chì escenu, mi vene l'amarezza.
 U Palatinu

[Ignorer]
À vede u cummentu di Croustibat nant'à st'affare dopu à stu ligame.

http://www.lexpress.fr/actualite/societe/mission-sacree-un-telefilm-inspire-de-l-affaire-des-paillotes_1034152.html
 lingua vituperia

[Ignorer]
E u peghju di tutti, hè 'ssu corciu fred poggi, che feria megliu d'accuppassi di i so elevi che d'andà a fassi ghjucà à a risa da a francia sana
Attore hè un mistieru, micca fattu pè un funziunariu mai techju, ci vole da fà i scelti ind'a vita...
 marieddu

[Ignorer]
Se non amano la Corsica, la lascino andare libera per la sua strada...
 voce pientu
Sàbatu u 1mu d'Utrovi 2011

[Ignorer]
so d'accordu cù lingua vituperia. Ch'ellu canti Poggi è ch'ellu fia u so mistieru... Digià chì face u prufessore à l'università, ch'elli fia u so travagliu è in seriu. E s'ellu vole cantà ...
 F.POGGI

[Ignorer]
Salute à tutti. Eiu, mi scusareti, vengu à parlà à nome meiu è micca cun pseudo da pudè piattà a mo identità. Di sicuru, vene più faciule à parlaccià quand'omu hè piattu. È sopra à tuttu quand'omu mi cunnosce. Allora s'è vo t'avete qualcosa à dimmi sò faciule da tuccà chì u me numaru hè sempre u listessu. Inquant'à issu filmu, mi socu spiecatu nant'à RCFM è quellu chì vole sapè ciò ch'aghju dettu basta ch'ellu andessi nant'à i pod cast à stà la à sente, forse chì si capiscerà megliu u perchè di certe cose. Dopu inquant'à u me mistieri, hè sempre statu fattu cun seriu è cun sensu. Allora o Voce Pientu è Lingua vituperia rinsignate vi appena prima di bavacciulà cum'è sameri famiti. Dopu, Inquant'à e mo scelte m'arriguardanu à mè. Chì omu libaru sò. Ma hè divintata cusì a Corsica chì oghje ognunu si deve ghjustificà di tuttu pè parà si di l'ochji (merlini??) di Moscuva, è di tutti iss'anghjuli custodii chì si credenu più puliti chè linzoli lavati da omo micro. Ma sarà cusì pulitu quellu chì passa u so tempu à circà un linzolu più bruttu? Intantu vi salutu è ringraziu a piazzetta pè a qualità di u so situ.
 F.POGGI

[Ignorer]
Attenti chì issu missaghju s'addirizzava solu à quelli chi m'anu attaccatu è manc'appena à l'altri.
allora pè aiutà à capisce à quelli capaci d'ascoltu è di ghjudiziu, videndu issu filmu, a diciu arrimane nant'à l'onde, mi s'hè parsu d'avè vistu un filmu è d'avè participatu à un altru è a socu ch'ella hè stata cusì pè parechji di quelli ch’eranu in nentru. Eiu pensu ch’elli averianu pussutu fà un filmu di qualità cù un sughjettu simile. È ci era manera à falla. Pinsavami ch’ellu saria fattu di modu ghjustu è seriu. D’altronde, parlendu cù a pruduzzione a manera ch’ellu era prisintatu ci paria bona ancu s’e no sapiamu chì à le volte u puntu di vista saria appena sviatu pè raghjone scenaristiche o dramatiche. Ma francamente, mancu appena ci aspittavami à participà à un carnavale. Ma a lezzione hè ghjuvata chì s’hè arricchita a sperienza.
 Casata

[Ignorer]
Salute o Poggi, un ci cunniscimu micca ma ti trovu piutostu simpaticu, un aghju nunda contra tè è un ti ghjudigheghju micca
ti ringraziu d'ave rispostu a stu articulu , ci vole a fà nasce cuntrasti e dibattiti in Corsica, senza odiu e senza ghjelusie, n'avemu bisognu è ghjé cio chi ci manca in a nostra sucetà
per contu meiu, ùn aghju pussutu vede stu filmu sanu tantu ch ellu mi paria bruttu, un aghju mancu vistu che tu ghjugave nentru

a sola dumanda ch'o mi facciu hè "cumu si po sustene é purtà cauzione a un filmu anti corsu cume quessu, pienu di clichés, mal fattu, esageratu e senza finezza ?"

capiscu chi attore ghjè un mistieru, chi stu filmu po esse una sperienza... ma quantunque ?

avemu da cuntinuvà assai à passà per conni, è à accettà tutte e pazzie chi ci venenu da a francia ?

tengu à precisà chi aghju truvatu "un prophète" di qualità, dunque un lampu à petra à tutti

trovu solu ch'ellu face assai, chi l'attori so rispunsevuli di e so scelte. è ghè peccatu. si un filmu un piace micca, ùn site micca obligati di ghjucà nentru. i Berlinghi, Cimino è cumpangnia m'anu assai dillusu.

peccatu pè a Corsica
 Casata

[Ignorer]
Scusa o Poggi, ùn avia micca vistu a to risposta è mi cunvene.

ti ringraziu. eccu, e e cose vanu sempre megliu quand'ellu si cuntrasta è si discude

per quessa, ti feliciteghju
 Bonnet M

[Ignorer]
Ghjustu una cosa : Le Parrain, Les Affranchis, Affreux sales et méchants, Les Sopranos....

tutti sti filmi sò pieni di "clichés", i persunagi sò tutti esagerati, è sò filmoni.

Ma Caviglioli ùn hà nisun talentu, è u sinemà francese hè ciò ch'ellu hè.
 machja

[Ignorer]
Issu "filmacciu" e statu fattu pa un corsu e mica pa un francese, e cio ch'ellu dice in su filmu un so bugié, un face piacè ma ghjè una faccettà di a sucieta corsa, e ci si vole a ricunoscela,di piu in piu u nostru paese e a nostra manera di campà s'assumiglianu a si filmacci, a realta a trapassata a finzione.
Avale ,aspettu un filmu di qualità nant'e valore nustrale chi facenu a particularita di u nostru populu e a so fierèzza ?
 aiò

[Ignorer]
O zitè chì vergogna di parlà cusì!! parlate male d'ùn omu ch'ùn cunniscite. Piantate cun isse critiche ch'ùn portanu indocu. Eiu à Fred l'aghju intesu arrimane nant'à Rcfm è hà parlatu propiu bè è l'affari si capiscenu megliu. È pè cunnosce lu bè, possu dì ch'ellu hè un omu di valore, passiunatu è invistitu è in lu so travagliu è in l'altru restu è n'hà fattu assai, ognunu a sà, è sempre di modu seriu. Hà sempre purtatu a lingua è a Corsica in core. È hè più di quelli chì danu chè di quelli chì piglianu! Tante linguacce in stu paese. À esse gattivi cusì mi date a voglia di rende. È a maghjina di a Corsica che vo date, ùn hè mancu megliu!!!!
 cignalonu

[Ignorer]
Piccatu di veda un filmacciu cussi è vargugna a quiddi chi l'ani pinsatu è scrittu è vargugna soprattuttu à st'impinzuttitu di caviglioli. Pà cio chi tocca à l'attori corsi mi cunveni assa a risposta di poggi chi socu sicuru chi s'iddi avissini sappiutu u filmu ch'iddi aviani da fà un ci sariani micca andati. a poggi un lu cunnoscu fora di a canzona e di a tv ma cù u pocu ch'aghju vistu un mi pari mancu ch eddu fussi omu a stuppa nant'u so populu è soprattuttu cù un sughjettu cussi. U vecu mali participa, ellu è l'altri a dà a raghjo à Bonnet è a u statu. a me mi pari chi i francesi ùn ani micca dittu a virita a l'attori inquant'a l'andatura finali d'issa purcaria. ma he vera chi n'avemi una tichja avà di tutti issi clichés nant'à no.
 Claude E.

[Ignorer]
eiu aghju trovu chi stu filmu ghjera fattu di una bella manera sopratuttu u principiu...
chi mumentu straordinariu da veru ahah

"o érignac, tu gis par terre, o erignac,..."

senza ridde erignac e mortu 15 anni fa e cantemu sempre
salutazione di u fan club
 altanaghju
Dumenica u 2ndu d'Utrovi 2011

[Ignorer]
Un filmacciu in piu chi li si pare propiu schivosu à tutti quelli chi si ricunoscenu da corsi.
Purtroppu un vale à inghjulià i cumedianti ch'hannu cullaburatu per disgrazia à st'opera cusi distinta chjamenduli "vittuli" nemancu "pagliacci" o "brinaghji" chi li tocca anch'à elli à infurnà pagnotta e chi forse si saranu fattu ingarbulià. Tantu si sa quant'é so straduri i tempi ch'un svalureghja in varunque modu i so talenti.
Sia cum'ella sia, chi sullevu pinsendu chi quella opera maravigliosa un è mancu appena corsa ma sputica francese, cume funu, in altri tempi, i filmi di propaganda tedeschi di u 42. Listessu indule, listessu vantu, listessa nomina.
Si riscattaranu l'attori quandu ci saranu da veru i filmi corsi. Per avà omu sta aspittendu.
 U Palatinu
Dumenica u 2ndu d'Utrovi 2011

[Ignorer]
In fatti, i Corsi sò scope
 bernardubunettu
Luni u 3 d'Utrovi 2011

[Ignorer]
Ci sò l'attori chì ricusanu un rollu quand'ellu ùn li piace micca. Quessa ùn si pò ghjudicà, chì anu e so ragione; o ùn li piace u scenariu, o u rollu, o puru u tema è u messagiu di u filmu. I cantadori facenu listessu; sè acanzona ùn li piace ùn la canta micca... Certi anu forse bisognu di nuturietà è di soldi...Quantu averanu toccu (soldi) l'artisti corsi per stu filmu? Eiu sò intulerante perchè chì u messagiu ùn mi piace è chì ùn pone micca prublemi à i francesi. I corsi sò sempre i listessi è guasi guasi Bonnet hà fattu u so duvere di francese. E noi ci ingullimu què. E ci sò quelli chì volenu ghjustificassi. Tantu megliu. Allora un'ultima rimarca. Da quì à 3 settimane ùn si ne parlerà più di stu filmu. Hè megliu cusì. Sperendu tandu chì l'artisiti corsi riflettinu un pocu nantu à u sensu di a so indiatura...
 J G
Luni u 3 d'Utrovi 2011

[Ignorer]
O Palatinu , m'hé piaciutu assai u to paracone tra a scopa e i corsi , simu tale e quale ma micca tutti e micca per tuttu !

U vostru nome :

U vostru email :
 (micca publicatu)

Missaghju
Signale embed   Annulà ò
A vostra video sarà affissata sottu à lu vostru post.