Fate un filmacciu nant'à a Corsica U Palatinu
Peccatu, chì incù un sughjettu simile, averianu pussutu fà un bon filmu nant'à un sughjettu simile. Sò caduti in a caricatura mi pare, allora chì, nant'à un tale tema, averianu pussutu fà un bon filmu. Hè assai inghjustu quantunque.
Di sicuru ch'elli ci sò Corsi ch'ùn campanu ch'e di suvvenzione è d'arrubecciu, ma ùn hè micca à l'altri di dìccila. In fatti, eiu, mi pare di paragunà à stu stalvatoghju di Cyrano de Bergerac scrittu da Edmond Rostand, duve u so persunaghju spiega chì ellu, hà u dirittu di scherzàssi di u so nasu à ellu, ma chì s'e l'altri u facenu, ùn hè micca listessu. Mi pare chì hè cusì è hè u mio sintimu. Tuttu què per dì chì hè un disguastu tamantu s'e stu filmu chì averia pussutu esse cusì prumettore hè cadutu in a caricatura, è pichja sempre nant'à i Corsi, chì dighjà, anu u so contu. Cio chì hè veramente un peccatu, hè chì incù tutti i scrittori corsi briglianti ch'e avemu, ùn ci n'era statu nisun chì interessessi sti signori di u sinemà, chì si ritrovanu à fà n'importa cosa, à partessi da u mumentu duve u scrittu pò sembrà "fà vende", è tantu peghju s'elli inghjurieghjanu un populu sannu. Peccatu. U Palatinu
Peccatu cum'o dicu, chì pensu quantunque chì averianu pussutu fà un bon filmu.
In più di què, è a dicu francu, nanzu di sente parlà di què, u trovava ancu simpaticu, Christophe Malavoy. È Eric Fraticelli (Pidò). Cosa seria andatu à fà in stu scumbugliu ? Di sicuru, avia dighjà participatu à assai filmi vergugnosi nant'à a Corsica (ùn facciu mancu a lista, chì pensu chì a cuniscite), ma unu di più hè sempre unu di più. Cosa ci vole fà, stu quantunque brigliante umoristu corsu, à ghjucà in sti filmi chì disprezzanu sempre a Corsica ? È l'esempii ùn sò esaustivi... U Palatinu
È quandu pensu à a produzzione litteraria corsa assai più brigliante, chì veramente meriteria d'esse assai più cunisciuta, assai più letta dinù.
È quandu pensu à tutti i testi, tutte e storie ch'aghju scrittu, in lingua corsa o francesa, fizzione, è ch'ùn interessanu à nimu, ne per fà filmi, ne mancu per publicàlle, è quandu vecu tutte e cunnerie chì escenu, mi vene l'amarezza. U Palatinu
À vede u cummentu di Croustibat nant'à st'affare dopu à stu ligame.
http://www.lexpress.fr/actualite/societe/mission-sacree-un-telefilm-inspire-de-l-affaire-des-paillotes_1034152.html lingua vituperia
E u peghju di tutti, hè 'ssu corciu fred poggi, che feria megliu d'accuppassi di i so elevi che d'andà a fassi ghjucà à a risa da a francia sana
Attore hè un mistieru, micca fattu pè un funziunariu mai techju, ci vole da fà i scelti ind'a vita... marieddu
Se non amano la Corsica, la lascino andare libera per la sua strada...
voce pientu
so d'accordu cù lingua vituperia. Ch'ellu canti Poggi è ch'ellu fia u so mistieru... Digià chì face u prufessore à l'università, ch'elli fia u so travagliu è in seriu. E s'ellu vole cantà ...
F.POGGI
Salute à tutti. Eiu, mi scusareti, vengu à parlà à nome meiu è micca cun pseudo da pudè piattà a mo identità. Di sicuru, vene più faciule à parlaccià quand'omu hè piattu. È sopra à tuttu quand'omu mi cunnosce. Allora s'è vo t'avete qualcosa à dimmi sò faciule da tuccà chì u me numaru hè sempre u listessu. Inquant'à issu filmu, mi socu spiecatu nant'à RCFM è quellu chì vole sapè ciò ch'aghju dettu basta ch'ellu andessi nant'à i pod cast à stà la à sente, forse chì si capiscerà megliu u perchè di certe cose. Dopu inquant'à u me mistieri, hè sempre statu fattu cun seriu è cun sensu. Allora o Voce Pientu è Lingua vituperia rinsignate vi appena prima di bavacciulà cum'è sameri famiti. Dopu, Inquant'à e mo scelte m'arriguardanu à mè. Chì omu libaru sò. Ma hè divintata cusì a Corsica chì oghje ognunu si deve ghjustificà di tuttu pè parà si di l'ochji (merlini??) di Moscuva, è di tutti iss'anghjuli custodii chì si credenu più puliti chè linzoli lavati da omo micro. Ma sarà cusì pulitu quellu chì passa u so tempu à circà un linzolu più bruttu? Intantu vi salutu è ringraziu a piazzetta pè a qualità di u so situ.
F.POGGI
Attenti chì issu missaghju s'addirizzava solu à quelli chi m'anu attaccatu è manc'appena à l'altri.
allora pè aiutà à capisce à quelli capaci d'ascoltu è di ghjudiziu, videndu issu filmu, a diciu arrimane nant'à l'onde, mi s'hè parsu d'avè vistu un filmu è d'avè participatu à un altru è a socu ch'ella hè stata cusì pè parechji di quelli ch’eranu in nentru. Eiu pensu ch’elli averianu pussutu fà un filmu di qualità cù un sughjettu simile. È ci era manera à falla. Pinsavami ch’ellu saria fattu di modu ghjustu è seriu. D’altronde, parlendu cù a pruduzzione a manera ch’ellu era prisintatu ci paria bona ancu s’e no sapiamu chì à le volte u puntu di vista saria appena sviatu pè raghjone scenaristiche o dramatiche. Ma francamente, mancu appena ci aspittavami à participà à un carnavale. Ma a lezzione hè ghjuvata chì s’hè arricchita a sperienza. Bonnet M
Ghjustu una cosa : Le Parrain, Les Affranchis, Affreux sales et méchants, Les Sopranos....
tutti sti filmi sò pieni di "clichés", i persunagi sò tutti esagerati, è sò filmoni. Ma Caviglioli ùn hà nisun talentu, è u sinemà francese hè ciò ch'ellu hè. machja
Issu "filmacciu" e statu fattu pa un corsu e mica pa un francese, e cio ch'ellu dice in su filmu un so bugié, un face piacè ma ghjè una faccettà di a sucieta corsa, e ci si vole a ricunoscela,di piu in piu u nostru paese e a nostra manera di campà s'assumiglianu a si filmacci, a realta a trapassata a finzione.
Avale ,aspettu un filmu di qualità nant'e valore nustrale chi facenu a particularita di u nostru populu e a so fierèzza ? aiò
O zitè chì vergogna di parlà cusì!! parlate male d'ùn omu ch'ùn cunniscite. Piantate cun isse critiche ch'ùn portanu indocu. Eiu à Fred l'aghju intesu arrimane nant'à Rcfm è hà parlatu propiu bè è l'affari si capiscenu megliu. È pè cunnosce lu bè, possu dì ch'ellu hè un omu di valore, passiunatu è invistitu è in lu so travagliu è in l'altru restu è n'hà fattu assai, ognunu a sà, è sempre di modu seriu. Hà sempre purtatu a lingua è a Corsica in core. È hè più di quelli chì danu chè di quelli chì piglianu! Tante linguacce in stu paese. À esse gattivi cusì mi date a voglia di rende. È a maghjina di a Corsica che vo date, ùn hè mancu megliu!!!!
cignalonu
Piccatu di veda un filmacciu cussi è vargugna a quiddi chi l'ani pinsatu è scrittu è vargugna soprattuttu à st'impinzuttitu di caviglioli. Pà cio chi tocca à l'attori corsi mi cunveni assa a risposta di poggi chi socu sicuru chi s'iddi avissini sappiutu u filmu ch'iddi aviani da fà un ci sariani micca andati. a poggi un lu cunnoscu fora di a canzona e di a tv ma cù u pocu ch'aghju vistu un mi pari mancu ch eddu fussi omu a stuppa nant'u so populu è soprattuttu cù un sughjettu cussi. U vecu mali participa, ellu è l'altri a dà a raghjo à Bonnet è a u statu. a me mi pari chi i francesi ùn ani micca dittu a virita a l'attori inquant'a l'andatura finali d'issa purcaria. ma he vera chi n'avemi una tichja avà di tutti issi clichés nant'à no.
Claude E.
eiu aghju trovu chi stu filmu ghjera fattu di una bella manera sopratuttu u principiu...
chi mumentu straordinariu da veru ahah "o érignac, tu gis par terre, o erignac,..." senza ridde erignac e mortu 15 anni fa e cantemu sempre salutazione di u fan club altanaghju
Un filmacciu in piu chi li si pare propiu schivosu à tutti quelli chi si ricunoscenu da corsi.
Purtroppu un vale à inghjulià i cumedianti ch'hannu cullaburatu per disgrazia à st'opera cusi distinta chjamenduli "vittuli" nemancu "pagliacci" o "brinaghji" chi li tocca anch'à elli à infurnà pagnotta e chi forse si saranu fattu ingarbulià. Tantu si sa quant'é so straduri i tempi ch'un svalureghja in varunque modu i so talenti. Sia cum'ella sia, chi sullevu pinsendu chi quella opera maravigliosa un è mancu appena corsa ma sputica francese, cume funu, in altri tempi, i filmi di propaganda tedeschi di u 42. Listessu indule, listessu vantu, listessa nomina. Si riscattaranu l'attori quandu ci saranu da veru i filmi corsi. Per avà omu sta aspittendu. U Palatinu
In fatti, i Corsi sò scope
bernardubunettu
Ci sò l'attori chì ricusanu un rollu quand'ellu ùn li piace micca. Quessa ùn si pò ghjudicà, chì anu e so ragione; o ùn li piace u scenariu, o u rollu, o puru u tema è u messagiu di u filmu. I cantadori facenu listessu; sè acanzona ùn li piace ùn la canta micca... Certi anu forse bisognu di nuturietà è di soldi...Quantu averanu toccu (soldi) l'artisti corsi per stu filmu? Eiu sò intulerante perchè chì u messagiu ùn mi piace è chì ùn pone micca prublemi à i francesi. I corsi sò sempre i listessi è guasi guasi Bonnet hà fattu u so duvere di francese. E noi ci ingullimu què. E ci sò quelli chì volenu ghjustificassi. Tantu megliu. Allora un'ultima rimarca. Da quì à 3 settimane ùn si ne parlerà più di stu filmu. Hè megliu cusì. Sperendu tandu chì l'artisiti corsi riflettinu un pocu nantu à u sensu di a so indiatura...
J G
O Palatinu , m'hé piaciutu assai u to paracone tra a scopa e i corsi , simu tale e quale ma micca tutti e micca per tuttu !
simsim
babè. Vaut mieux être truand qu'acteur en Corse. cusi un c 'e nimu chi vene a fa ti cagà è tuttu u mondu ti basgia. chi i truand facenu paura alora e megliu a esse amici incu elli è a lascia li fa. Oh les militants de pacotille y a un jeune de 20 ans qui s'est pris 7 balles y'a dix jours de ça près d'ajaccio et vous tous vous etes ici a chercher des poux sur les testicules d'un ane. a faire passer pour des pestiférés des comédiens locaux alors que vous restez muets sur le vrai cancer de cette ile et ses vrais problèmes. vous n'êtes que des exemples de colonisés aigris et agressifs ayant du mal a accepter la triste réalité et essayant de donner le change en vous révoltant contre un film a deux balles. regardez vous dans une glace car vous etes en train de donner raison au réalisateur de cette purge, et justifiez ses clichés par votre méchanceté et votre bêtise. tsoin tsoin tagada.
garfunkel
micca d'accordu cun tè Simsim
sè no cuntinuvemu u to ragiunamentu, allora un duvemu criticà nunda, sous pretexte que le vrai cancer, c'est la mafia ? d'accordu, ma mi pare chi nanta stu situ si critica assai u "mythe du voyou" e u fattu chi a Corsica sia in manu di i maffiosi e di i picculi Tony Montana di merda allora per via di quessa, un si po micca esse criticu nanta u restu ? "vous n'êtes que des exemples de colonisés"... nò ! i veri "colonisés" so quelli chi vanu à ghjitassi nanta u primu realizatore di merda chi face un filmu nanta a Corsica, "ouais super je vais jouer dans l'Enquête Corse... ouais super je vais jouer dans un téléfilm qui va passer sur Direct 8 à 23h..." senza fà casu di u scenario, è di a fiura ch'ellu si dà di a Corsica. hè quessu u veru cumplessu di culunizatu... ùn pensu micca accettà tuttu, per via di u sempllice fattu di ghjustificà u so mistieru di cumediante. rivedi a to pusizione ! par contre, sò OK cun te nanta u fattu chi di menu in menu di mondu sia indignatu cun i truands è l'assassini... simu in traccia di calà e bracce, è quessu ghjè un veru prublemu Scrive una risposta
|
|