KINESPORT KINESPORT


   



HAMSTRING SAKATLIKLARININ AVRUSTRALYA FUTBOLUNDAKİ EKONOMİK ETKİSİ



GİRİŞ
Hamstring lezyonları spor'de en sık karşılaşılan kas yaralanmalarıdır.Bu yaralanmalar futbol,Avustralya futbolu,rugby,basketbol ,kriket ve sprint içinde %6 ile 29 oranında kendini gösteren yaralanmalardır.
Hamstring yaralanmalarında nüksetme oranı yüksektir. Son 10 yıl içerisinde yaralanmaları önleme yöntemleri ve spora geri dönüş üzerine önemli çalışmalar yapılmıştır.2001 yılından 2008 'e kadar bu yaralanmaların yüksek prevalans göstermesi geleneksel sakatlık önleme  programlarının ve yeniden adaptasyonun hala optimal düzeyde olmadığını gösterir.
Avustralya futbolu ligi ( Australian Football League : AFL) son zamanlardaki yayınlarında , en son 21 sezonda hamstring yaralanmalarının ortalama %16.5 oranla sık karşılaşılan yaralanmalar içinde olduğunu  ve son 10 sezonda %20 nüksetme oranı olduğunu bize doğrular.


Yaralanmaların yıllık faliyet raporunda, bu yaralanmaların etkisi normal sezon sırasında yaralanmaya bağlı kaybedilen maç sayısı ile belirtilir . Yalnız, bu kesintilerin finansal boyutu üzerinde çalışmalar olmamıştır. AFL (Avustralya Futbol Ligi ) kulübü sporcularına maaşlarını yıllık olarak verir.Bu nedenle,yaralanmis bir sporcu kulübune ekonomik yönden kötü bir yatırımdır.
Bu çalışmanın amacı AFL kulüplerinde son 10 sezon içerisinde, kamuya açık bilgileri kullanarak, hamstring yaralanması sonucu maçlara katılmayan  futbolcuların maddi maliyetini anlamaktir.  
Bu bilgi yatırımlarını fayda / maliyet raporu  ile değerlendiren fakat sakatlıkların finansiyal etkisini ihmal eden   AFL ve diğer üst düzey sportif organizasyonlar için önem teşkil eder.
Bu bilgiler AFL ve diğer spor kuruluşları için önemli etkileri vardır, üst düzey yatırım fayda / maliyet değerlendirmek için gerekli ve sık sık bir yaralanma mali etkisi ihmal ediliyor.

YÖNTEMLER
 Hamstring sakatlıkları üzerine istatistikler ve 2003 -2012 dönemi oyuncuların ortalama aldıkları ücretler değerlendirilmiş.Ortalama haftalık ücreti sporcunun sezon boyunca yıllık ortalama maaşına oynadığı maç sayısı ile bölünerek tespit edilmiştir.Hamstring sakatlanmasına bağlı kaçırılan maçın klübe ortalama yıllık finansiyal maliyeti ,sezonda kaçırılan maçın (hamstring sakatlığına bağlı ) atletin ortalama haftalık ücretinin çapılmasıyla hesaplanmıştır.
Tek bir hamstring sakatlanmasının ortalama finansal maliyeti, sporcunun ortalama haftalık ücreti ile oynanmamiş maç sayısı çarpılarak hesaplandı.
 

SONUÇLAR
2003-2012 yılları arasında AFL 'nin herbir klübünde kaçırılan maçın yıllık ortalama finansiyal maliyeti %71 artmıştır (Fig.1). Buna karşılık 2003-2012 yıllarnda AFL atletlerinin yıllık ortalama ücretleri sadece %43 artmıştır (Fig. 1).Oysa ki oyuncuların yıllık ücretleri tamamen doğrusal olarak artarken,hamstring sakatlıklarının yıllık finansiyal maliyeti, bu sakatlıkların yıllık prevelansı,yıllık içindeki varyasyonlardan etkilenerek çok değişkendir.Örneğin 2008 yılında,yıllık finansiyal maliyet o yılda sakatlıkların yüksek prevelansına bağlı atletin ortalama yıllık ücretinden %17 daha önemlidir.
 
 

 2003-2012 yılları arasında bir tek hamstring sakatlığının ortalama finansiyal maliyeti %56 artmıştır (Fig.2).Maliyetteki bu artış 2003-2012 yılları arasında sezon başına ortalama prevelansına rağmen stabil olduğunu gösterir.
 
 
TARTIŞMA
Bu raporun esas sonucu hamstring sakatlığı prevelansındaki küçük değişikliklere rağmen ,2003-2012 yılları arası AFL klüplerine bu sakatlıkların finansiyal maliyetinin artmış olmasıdır.Sonuç olarak gösteriliyor ki AFL 'ınn herbir klübü hamstring sakatlığına bağlı olarak bir futbolcunun ortalama yıllık ücreti kadar maddi kaybı olmaktadır.Bu maliyet relatif olarak artmıştır oyuncuların maaşlarının artmasına rağmen hamstring sakatlığı oranında bir azalma olmamasına bağlı olarak.
Hamstring sakatlığı prevelansındaki değişkenlikten dolayı,bu maliyet 2008 yılındaki gibi özellikle artabilir.Sonuç olarak,hamstring sakatlığına bağlı maliyet bütçe değerlendirmesi klüpler için oldukça zor ve risklidir.
Toplanan bilgilerden dolayı finansiyal maliyet için bu rapor  değerinden daha az bir tahmindir.Verilen ortalama maaşlar hamstring sakatlıklarının gerçek finansiyal maliyetinin daha altında olabilir.Daha eski ve tecrübeli bir oyuncunun daha fazla bir maaşla oynaması ve bu oyucunun aynı zamanda daha fazla hamstring sakatlığı riski altında olduğunun beraberinde değerlendirilmesi gerekir.AFL klüplerinde 26 yaşından büyük oyuncuların ,daha genç oyunculara göre hamstring sakatlığı riski altında olduğu gösterilmiştir.Bu nedenle bu oyuncularda bir maç kaybı klübe finansiyal etkiyi artırır.
Öte yandan, bu rapor sakatlığın teşhisi ve tedavisine bağlı finansiyal maliyeti hesaba katmaz ( görüntüleme,bakım ,cerrahi girişimler ,terapistlerin maliyeti ).İlerleyen zamanlar için daha detaylı bir çalışma ile bu maliyet incelenmeli ve total finansiyal maliyeti belirlemek için oyuncuların kişisel maaşlarına ulaşılmalıdır.
Futbol ve Amerikan futbolunda olduğu gibi diğer sporlarda da hamstring sakatlıklarının ekonomik etkisi fazladır ortalama verilen ücretlerin yüksek olmasından dolayı.
 
Bu rapor hamstring sakatlıklarının profesyonel spordaki ekonomik etkisini anlamak için bir ilk çalışma olup,klüplere ve sportif organizasyonlara finansiyal yatırım için sportif objektifleri sunar.Sahadaki başarı arzusu bazen oyuncunun yaralanmadan korunma ve güvenliğini tehlikeye sokar.
 
 
Federasyonlar ve klüplerin sakatlık önleyici programları ve deneyimli ekibi sayesinde elde ettiği ekonomik avantajları ve bununla birlikte zayıf sakatlık oranı ile sahadaki başarı korelasyonu öne çıkarılmalıdır.
 
SONUÇ
Sportif  sakatlıkları etyolojisinin bilimsel çalışmalarının artması üzerine çok talep olsada , finansman özellikle halk sağlığı ve kronik hastalıklara yatırım konusunda oldukça limitlidir.Spor sakatlıklarının finansiyal etkilerini daha hassas bir şekilde gösterirsek bu alan konusunda daha detaylı araştırmarın gereği ortaya çıkacaktır.
Sonuç olarak, klüpler tarafından destekleyici finansman sağlamak, sakatlıkları önlemede kendini geliştirerek rakiplerine karşı bir üst avantaj elde eder ve bu da zamanla sakatlıkların finansal etkilerini azaltmayı sağlar.
 

original yazi
Hickey J, et al. The financial cost of hamstring strain injuries in the Australian Football League. Br J Sports Med 2014;48:729–730. doi:10.1136/bjsports-2013-092884
kaynaklar
Orchard JW, Seward H, Orchard JJ. Results of 2 decades of injury surveillance and public release of data in the Australian Football League. Am J Sports Med 2013;41:734–41.
Opar DA, Williams MD, Shield AJ. Hamstring strain injuries: factors that lead to injury and re-injury. Sports Med 2012;42:209–26.
Ekstrand J. Keeping your top players on the pithch: the key to football medicine at a professional level. Br J Sports Med 2013;47:723–4.
Ekstrand J, Hagglund M, Walden M. Injury incidence and injury patterns in professional football: the UEFA injury study. Br J Sports Med 2011;45:553–8.
Elliot MC, Zarins B, Powell JW, et al. Hamstring muscle strains in professional 
football players: a 10-year review. Am J Sports Med 2011;39:843–50.
Orchard JW, Driscoll T, Seward D, et al. Relationship between interchance usage and 
risk of hamstring injuries in the Australian Football League. J Sci Med Sport 
2012;15:201–6.
Krist MR, van Beijsterveldt AM, Backx FJ, et al. Preventive exercises reduced 
injury-related costs among adult male amateur soccer players: a cluster-randomised 
trial. J Physiother 2013;59:15–23.
Hagglund M, Walden M, Magnusson H, et al. Injuries affect team performance 
negatively in professional football: an 11-year follow-up of the UEFA Champions League injury study. Br J Sports Med 2013;47:738–42.